Zeg neen tegen doping!

Tijdens de voorbije Olympische Spelen in Peking was er veel te doen rond dopinggebruik bij verschillende sporters, en dan gaat het niet alleen over de Russische kunstschaatsster Kamila Valijeva. Als federatie vinden we het enorm belangrijk dat al onze schaatsers – zowel elitesporters als breedtesporters – zich houden aan de Belgische en internationale antidopingwetgeving en zich dus distantiëren van dopinggebruik. Daarom zetten we nog eens kort op een rijtje wat doping precies is, wat de gevaren en gevolgen ervan zijn en hoe je jezelf ertegen kan wapenen.

Bron tekst: NADO Vlaanderen 

Wat is doping?

Het WADA hanteert drie criteria om te bepalen wanneer ze een stof of een methode als doping beschouwt. Het antidopingagentschap stelt daarbij deze drie vragen:

 1. Is de stof/methode (mogelijk) prestatiebevorderend?
 2. Is de stof/methode (mogelijk) schadelijk voor de gezondheid?
 3. Is de stof/methode in strijd met de 'Spirit of Sport'?

De ‘Spirit of Sport’ is de essentie van de olympische gedachte, die maakt dat we op een eerlijke manier aan sport doen. Hieronder staan de elf waarden van de 'Spirit of Sport' opgelijst.

 • Ethiek, 'fair play' en eerlijkheid
 • Gezondheid
 • Uitmunten in prestatie
 • Karaktersterkte en ontwikkeling
 • Vreugde en plezier
 • Teamwork
 • Toewijding en inzet
 • Respect voor regels en wetten
 • Respect voor jezelf en andere deelnemers
 • Moed
 • Gemeenschap en solidariteit

Als het antwoord op minstens 2 van de 3 vragen 'ja' is, dan komt de stof of methode op de lijst van de verboden stoffen. Die lijst kan je hier raadplegen. Je kan er ook nagaan of de geneesmiddelen die je neemt, al dan niet toegelaten is binnen en/of buiten wedstrijdverband.

Wat met voedingssupplementen?

Voedingssupplementen worden door sporters vaak gebruikt ter aanvulling van hun normaal (sport)voedingspatroon. Dit uit zich veelal in recovery shakes, proteïnerepen, sportdranken en extra vitamines. Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat ongeveer 25 % van de voedingssupplementen op de markt stoffen bevat die op de verboden lijst van het WADA staan. Als je onbewust dopinggebuik wil vermijden, dan kan je er dus maar beter mee opletten. Want voor het WADA is elke sporter persoonlijk verantwoordelijk voor de stoffen in zijn/haar lichaam.

Met onze sponsor 6D Sports Nutrition zit je alvast safe. Al hun producten werden wetenschappelijk ontwikkeld aan de Bakala Academy (KU Leuven) en zijn onderworpen het strikte anti-dopingprogramma van Informed Sport. De 6D-producten zijn dan ook herkenbaar aan het Informed Sport-label.

Meer weten over voedingssupplementen? Klik dan hier.

Wat zijn jouw rechten en plichten als sporter?

Als we het over sporters hebben, dan maken we een onderscheid tussen elitesporters en breedtesporters. Hoewel ze onder dezelfde antidopingregels vallen, zijn er in de toepassing ervan enkele verschillen. Raadpleeg jouw rechten en plichten hier.

De vijf antidopinggeboden voor sporters

Tot slot sommen we hier nog de vijf antidopinggeboden op die voor alle sporters gelden.

1. Informeer naar je rechten en plichten

Een goede voorbereiding is belangrijk, dat weet elke sporter. Informeer naar de gang van zaken bij dopingcontroles of win inlichtingen in over dopingovertredingen en dopingmiddelen. Volg eens een seminarie of een e-learningmodule.

2. Vermijd onbewust dopinggebruik

Let op met geneesmiddelen en voedingssupplementen. Informeer naar de gevaren en het gebruik ervan, want voor je het weet, heb je ongewild een positieve test aan je been.

3. Meld dopingovertredingen

Krijg je informatie over dopinggebruik in je sportomgeving? Meld het dan. Je kan het anoniem aan ons doorgeven.

4. Gebruik geen drugs

Behalve illegaal, is het gebruik van drugs ook tegen de 'Spirit of Sport'. Gebruik van drugs kan je ook een dopingovertreding opleveren.

5. Steun onze actie ‘Clean Sport’

Regelmatig lanceren we campagnes om ‘clean sport’ in de kijker te zetten. We hopen dat je die voortdurende inzet deelt en dat je samen met je sportfederaties en medesporters blijft ijveren voor een 'schone sport’. Een veilige, dopingvrije omgeving waarin je naar hartelust kan sporten. Binnen de ISU bestaat een gelijkaardige actie ‘Pure as Ice’, die jullie als schaatsers ongetwijfeld nog zullen tegenkomen.