Tegen pesten

Onderneem actie: Vlaamse Week tegen Pesten 2023


Van vrijdag 10 februari t.e.m. vrijdag 18 februari 2023 willen wij samen met jou duidelijk maken dat pesten niet kan!

De Week wil een aanmoediging en een inspiratie zijn om werk te maken van een pestvrije omgeving voor kinderen en jongeren.

STIP IT: plaats 4 stippen op je hand om elkaar te steunen, want pesten stop je niet alleen. 

De 4 stippen van STIP IT staan voor:

  • Ik vind pesten niet oké en zal er nooit aan meedoen
  • Ik praat erover als pesten mij bang of verdrietig maakt
  • Ik sluit niemand uit. Voor mij hoort iedereen erbij
  • Ik zal altijd proberen op te komen voor iemand die gepest wordt

Doe mee met STIP IT en trek een stippenlijn tegen pesten!

Met je vrienden, met je familie, met je klas, school, straat, wijk, bedrijf, jeugdbeweging, sportclub, dorp, gemeente, maakt niet uit! Doe het en maak het plezant! Ga voor de sportiefste, beestigste, luidste, kleurrijkste, stoerste, maakt-niet-uit-welkste stippenlijn.

Hoe doe je dat? Zet 4 stippen op je hand en ga naast elkaar op een lijn staan. Reik elkaar de gestipte hand. Ziezo, nu heb je een stippenlijn!

Maak een video van die stippenlijn en verspreid die via sociale media met copy “Wij trekken de lijn tegen pesten” en #stipit #hiertrekkenwijdelijntegenpesten #ALLESoverPESTEN.

Post je filmpje zeker ook op www.stip-it.be! Voor meer informatie bezoek de website van Kies Kleur Tegen Pesten.

 

 

Ondek hoeveel jij weet over pesten

Pesten kunnen we niet toestaan en als iedereen lief is voor elkaar, wordt het veel gezelliger in de schaatsclub!
Ontdenk hoeveel jij weet over pesten! Deze Quiz is opgemaakt om de jongste schaatsers (7-12j) bewuster te maken over Pesten (KLIK HIER).

 

Pesten snijdt diep, dieper dan onze messen in het ijs

Iedere week leven ontelbare kinderen en jongeren zich uit op school, met hun favoriete sport of in de jeugdbeweging. Maar niet altijd. Pesten is nog steeds één van de grootste problemen in de ontwikkeling van kinderen en jongeren. Uit onderzoek blijkt dat één kind op zes in Vlaanderen gepest wordt tijdens hun jeugd. Bijna één kind op dertig heeft er dagelijks mee te maken. (Cyber)pesten blijft tot op de dag van vandaag een hardnekkig probleem. Maar er is nog meer: ongeveer 1 op 3 Vlaamse jongeren geeft aan niet goed in zijn vel te zitten. Jongeren vandaag de dag worstelen met hun psychisch welzijn. Wanneer je met die jongeren doorpraat, komt pesten vaak als één van de factoren naar boven. Pesten snijdt diep. Zeker voor wie er indringend en voor langere tijd mee te maken krijgt. De menselijke en maatschappelijke kost loopt dus hoog op.

(bron: https://kieskleurtegenpesten.be/over-pesten/)

 

Tips hoe omgaan met pesten

Kinderen/jongeren durven niet snel vertellen dat ze gepest worden. Ze zijn bang dat ouders, trainer of API fout zullen reageren. Hoe pak je het probleem dan wel aan? Lees het in dit document (KLIK HIER).

 

Actie Plan-Pest Impact

In veel sportclubs wordt er een anti-pest plan opgesteld. We moeten voorzichtig omgaan met de term “Pesten”. Te vaak nemen kinderen en ouders deze term in de mond. Maar vaak gaat het om plagen of ruzie, dus losstaande gebeurtenissen. Niet dat we dit niet ernstig moeten nemen, maar we moeten toch een beetje kunnen nuanceren. Dit document biedt een overzicht van wat pesten is of net niet is en hoe we er allemaal kunnen mee omgaan (KLIK HIER). 

 

 

Bekijk ook zeker onze pagina over Gezond en Ethisch sporten (KLIK HIER) en mentaal welzijn (KLIK HIER).