Skills attest snelschaatsen

KBSF introduceert ‘skills attest’ en nieuwe schaatsvriend

Het is algemeen bekend dat de opleiding van nieuwe schaatstalenten begint bij de clubs. Maar hoe kunnen we de jeugd opleiden zodat die nieuwe schaatstalenten zich zo goed mogelijk kunnen ontwikkelen tot de toekomstige Hanne Desmet of Mathias Vosté?
 
Daarom introduceerde de KBSF het ‘skills attest’.
Het ‘skills attest’ is een opleidingsleerlijn voor alle jonge Belgische snelschaatsers – tot en met dertien jaar – uit zowel het shorttrack als het langebaanschaatsen. Het ‘skills attest’ bestaat uit zes niveaus die onderverdeeld zijn in verschillende leerlijnen: skills – control – move – warming-up. 
 
De jonge talenten zullen hierdoor stap voor stap de schaatstechniek beter onder de knie krijgen. De trainers gebruiken hierbij niet alleen de traditionele en gekende schaatsoefeningen, maar zullen ook werken met nieuwe oefenvormen waarin ze beroep doen op de brede motorische vaardigheden van de jeugd.
 
Het ‘skills attest’ werd afgelopen jaar ontwikkeld door Manon Spruit, de Nederlandse schaatstrainster die datzelfde jaar binnen de KBSF haar stage liep voor haar opleiding Sport & Bewegen aan de Thomas More hogeschool in Turnhout.
 
Het ‘skills attest’ werd ontwikkeld op basis van het Long Term Athlete Development (LTAD) model. Bij het LTAD-model staat plezier en een vroege en brede bewegingsbasis bij het kind centraal. Zo kan de schaatser zijn of haar talenten zo goed mogelijk ontwikkelen en zal een sporter langer blijven bewegen. Voor de één betekent dit doorstromen naar de topsportwereld, terwijl dit voor de ander betekent om een leven lang recreatief in clubverband te sporten en inzetbaar te blijven voor de Belgische schaatssport.
 
Naast het ‘skills attest’ introduceert de KBSF ook een nieuwe schaatsvriend Kwikki binnen de Belgische schaatsfamilie. Deze mascotte zal het gezicht worden van het (jeugd)schaatsen in België en ook veelvuldig terug te zien zijn in het ‘skills attest’ en binnen de Belgische schaatssport. 
 
Voor meer info kan je een kijkje nemen op de KBSF website.
 

Bezoek ook onze nieuwe website IJSSCHAATSEN.BE