27/12/2022

Adriaan Dewagtere, topsporter bij Defensie

Als niet-erkende topsporter is het soms moeilijk om na de studies een plek te vinden in de maatschappij én nog steeds aan topsport te (kunnen) doen. Defensie biedt hiertoe een oplossing en heeft plaats voor dertig topsporters. Het Belgisch leger biedt jonge talentvolle sporters de kans om de moeilijke en kritieke periode tussen topsportbelofte en topsporter op een geleidelijke manier te overbruggen, en biedt de mogelijkheid aan topsporters om op wereldniveau te presteren.

Het project – een samenwerking tussen het BOIC en Defensie – werd voor het eerst op poten gezet in 2004. In die lichting zat ondertussen ex-triatleet Frederik Van Lierde, die nu verantwoordelijk is voor de groep topsporters. De atleten moeten voldoen aan enkele strenge voorwaarden, jonger zijn dan 31 jaar en ze moeten resultaten kunnen voorleggen uit hun sporttak. In ruil daarvoor krijgen ze een maandloon en kunnen ze zonder zorgen hun sport beoefenen. Echter moeten de atleten wel positief bijdragen aan het imago van Defensie door sport binnen Defensie te stimuleren, de sociale functie van sport aantonen en een bijdrage leveren aan topsport in België.

Shorttracker Adriaan Dewagtere maakt sinds mei vorig jaar deel uit van deze elitegroep. Het idee kwam van zijn oudere broer. “Willem stuurde me de link met de vacature. Ik had er zelf nog niet over gehoord en ben wat opzoekwerk beginnen doen. Daarna ben ik naar het Huis van Defensie gegaan en daaruit is dat verder geëvolueerd. Ik was van kinds af ook grote fan van Windkracht 10, dus ik zag een mogelijkheid om mijn twee dromen waar te maken.” Naast het succesvol afronden van de basistest, het controleren van de sportieve, medische en karakteriele aspecten van de atleet, en een interview, waren zijn goede individuele prestaties op internationale wedstrijden en de prestaties van de herenaflossing op de wereldbekers en kampioenschappen voldoende om gerekruteerd te worden bij Topsport Defensie (TDS). Zo verdubbelt Adriaan het aantal wintersporters in de groep, want naast Xander Vercammen (skicross) bestaat TDS bijna uitsluitend uit zomersporters. Al brengt teamgenoot Enzo Proost daar wellicht nog verandering in. Voor Adriaan was het wel nog even wachten tot het schaatsseizoen ten einde was vooraleer hij aan de Militaire Initiatiefase (MIF) van drie maanden kon deelnemen dat hem uiteindelijk tot soldaat zou maken. Hij werkte die vorming af tussen maart en mei van dit jaar en na enkele dagen bijkomende opleiding draagt hij nu met trots het logo van Defensie op zijn schaatskledij. De samenwerking bestaat uit een harmonie tussen de aanwezigheid van de atleet op de kazerne in Burcht wanneer dit mogelijk is, en het rapporteren naar de verantwoordelijke over trainingsschema’s, medische problemen, wedstrijden of stages, en prestaties op die wedstrijden. We wensen Adriaan veel succes in zijn toekomst als topsporter in combinatie met een carrière bij Defensie.

Foto: Rino Vanhooren Photography

AD

Bezoek ook onze nieuwe website IJSSCHAATSEN.BE