Naast de individuele nummers zijn er ook teamonderdelen binnen de shorttrackdiscipline. De aflossingswedstrijd over drie kilometer ofwel 27 ronden voor de vrouwen, vijf kilometer of 45 ronden voor de mannen en twee kilometer of 18 ronden voor de gemengde ploegen van twee vrouwen en twee mannen. Een aflossingsploeg bestaat uit vier personen – vier vrouwen of vier mannen, of twee vrouwen en twee mannen in het geval van de mixed relay. Meestal reizen er nog één of twee reserveschaatsers mee om een atleet te vervangen, mocht iemand ziek vallen of geblesseerd geraken.
Zowel bij een drie kilometer bij de vrouwen, als de twee kilometer mixed relay, wordt in het algemeen vrij hard gestart en doorgereden van in het begin. Terwijl er bij de mannen vaker rustiger gestart wordt omdat de afstand langer is. De standaardmethode om af te lossen, is elke anderhalve ronde op een drie en vijf kilometer. De vrouwen starten met één ronde, gaan vervolgens over op het schema van anderhalve ronde en de finisher eindigt met twee ronden. Bij de mannen is het omgekeerd. Zij starten meteen met het schema van anderhalve rondes, de voorlaatste schaatser rijdt dan nog één ronde en de finisher vervolledigt de vijf kilometer met de laatste twee ronden.
Echter mag er wel afgeweken worden van dit standaardschema. Men mag in principe aflossen waar en wanneer men wil in een vrij te kiezen volgorde (die trouwens ook mag veranderen doorheen de wedstrijd), zolang iedere schaatser minstens één keer aan de beurt is geweest en een volledige ronde geschaatst heeft, het team de andere teams niet hindert bij het aflossen en de laatste twee ronden door dezelfde schaatser worden gereden waarbij de laatste wissel vóór de lijn gebeurt.
Al wat hierboven staat, mag je vergeten als het gaat om de mixed relay. Voor deze discipline, die dit jaar voor het eerst op de Olympische Spelen werd georganiseerd, is de volgorde en het aantal ronden die een schaatser rijdt, bepaald door de ISU. De schaatsers komen elk twee keer in de baan. De eerste keer schaatst iedereen tweeënhalve ronden, de tweede keer rijden ze twee ronden. Eerst komen de twee vrouwen aan de beurt, gevolgd door de twee mannen van het team. In geen enkel geval mag een man tijdens een vrouwenbeurt schaatsen en omgekeerd. Wanneer er een valpartij is, wordt dit dus extra moeilijk om op te lossen. In een normale aflossing gaat een willekeurige teamgenoot de gevallen schaatser gaan aftikken en werkt hij/zij diens beurt af. Bij de mixed relay mogen enkel schaatsers van hetzelfde geslacht elkaar aftikken, behalve in de laatste twee ronden.
Wist je dat…
… er met nog drie ronden te gaan, opnieuw een startschot afgaat? Dan weten de schaatsers dat ze nog maximaal één keer mogen aflossen. De laatste twee ronden moeten vervolgens door dezelfde schaatser gereden worden – tenzij er een valpartij is.
… België momenteel geen vrouwenteam heeft? Met slechts drie dames in het nationaal team zijn ze nog op zoek naar een vierde (en zelfs vijfde) dame die snel genoeg is om de aflossingsploeg te vervolledigen.
… het nationaal mannenteam vijfde werd op het WK 2022 in Montréal, Canada? Dat is de beste prestatie ooit in een meer dan twintig jaar tijd.
… het mixed relayteam twee keer net vierde werd op een World Cup? Zowel in Dordrecht in 2020 en in Nagoya in 2022 behaalden ze de A-finale.
… de aflossingswedstrijden vooral voor de scheidsrechters extra moeilijk zijn? Want niet alleen de schaatsers in de baan, maar ook deze aan de binnenkant moeten in de gaten gehouden worden. Ook zij kunnen een fout begaan waarvoor ze bestraft kunnen worden met een penalty.
… de mixed relay al sinds seizoen 2018/2019 op World Cups en dit jaar voor het eerst ook op de Olympische Spelen werd georganiseerd, maar nog nooit op een kampioenschap? Daar komt vanaf komend seizoen (hopelijk) verandering in met de intrede van de mixed relay op het EK en WK.
Foto's: Rino Vanhooren, Joris Volckaert, Martin de Jong
AD