05/05/2020

Corona update Vlaamse Schaatsunie

De Vlaamse Schaatsunie wil jullie graag op de hoogte houden van de nieuwe corona maatregelen en hun ontwikkelingen.
Het volgende  advies werd opgemaakt door de Klankbordgroep voor de heropstart van de Sportsector, bestaande uit volgende organisaties:

  • Sport Vlaanderen
  • De Vlaamse Sportfederatie vzw
  • Het Vlaams Instituut voor Sportbeheer en Recreatiebeleid vzw
  • Gezond Sport Vlaanderen vzw
  • De Vereniging voor Sport en Keuringsartsen
  • De Fitnessorganisatie vzw

Dit advies is begeleidende informatie voor sportorganisaties en lokale besturen. 

1. Wat werd beslist op federaal niveau? Wat zijn de nieuwe richtlijnen?

Onderstaande beslissingen bepalen wat vanaf 4 mei is toegelaten met betrekking tot het beoefenen van sportactiviteiten: 

 Voor extra uitleg kunnen jullie terecht op de website van de VSF waar jullie de nieuwste stand van zaken kunnen vinden: https://www.vlaamsesportfederatie.be/

2. Wat kunnen de schaatsers intussen doen?

De schaatsbanen blijven momenteel gesloten, door de koude en minder goede luchtcirculatie dan buiten spelen in het voordeel van het virus.

Wat kan je doen als sportclub zolang de schaatsbanen dicht blijven?

Belangrijk is om de snelschaatsers te blijven ondersteunen. Dit kan aan de hand van online lessen. Enkele voorbeelden:

Onze schaatsers en trainers zijn creatief:

Op internationaal niveau komt de ISU (International Skating Union) met allerlei online trainingsessies voor de atleten. De ISU Centers of Excellence (CoE) presenteren een reeks gratis virtuele trainingen voor kunstschaatsers. Elke CoE biedt expertise aan om schaatsers aan te zetten om thuis te trainen en zo toch met elkaar in contact te komen. De voorbije weken kwamen al tal van off-ice activiteiten aan bod: oefeningen voor het kunstschaatsen, krachttraining of hedendaagse dans. De trainingen zijn geschikt voor schaatsers van alle niveaus.  
Je kan de trainingsessies vinden op het youtube-kanaal van de ISU (https://www.youtube.com/SkatingISU). Je kan ze rechtstreeks online volgen in de ‘Keep Training series’, maar je kan ze ook later bekijken. Ook voor de eerste week van mei staan trainingen voor het kunstschaatsen nog centraal, daarna volgen sessies voor het langebaanschaatsen en de shorttrack.

Synchro schaatsers/teams kunnen beroep doen op beeldmateriaal en entertainment aangeboden door Jura Synchro (https://www.jurasynchro.com). Jura Synchro is een online mediakanaal, verspreid synchro nieuws over de hele wereld en brengt iedereen dichter bij elkaar. Er worden enkele synchro specifieke trainingssessies aangeboden waaronder: kracht, uithouding, acrobatische oefeningen, lenigheid. Via artikels, interviews, vragen en antwoordensessies, video’s en foto’s kom je meer te weten over synchro in het algemeen, maar ook over hoe de synchro teams en coaches wereldwijd omgaan met de coronacrisis. Jura synchro is ook te volgen via Facebook en Youtube. Neem zeker eens een kijkje, mocht je dit nog niet gedaan hebben!

Je kan als club ook de conditie van je leden op peil houden door ze een meer algemene loop-, fiets- of skeelerschema te bezorgen:

Los van de schaatstrainingen en de coronamaatregelen kan je meer algemeen inspiratie halen voor sporten, trainen en clubwerking uit volgende websites:

  • Via 'Blijf sporten'  allerlei filmmateriaal vinden om de dag toch even sportief te breken.
  • Ga zeker eens kijken naar de Vlaamse Trainersschool. Het algemeen gedeelte voor instructeur en trainer kan via thuisstudie!
  • Wil je jouw kennis in verband met de clubwerking wat opfrissen? Op Dynamoproject vind je heel wat informatie!

Bezoek ook onze nieuwe website IJSSCHAATSEN.BE