01/07/2021

De Heerenveen-schaatsbubbel in 4 afleveringen

Terwijl de wereld stilaan het oude leven weer oppikt na de pandemie, blikken we even terug naar een half jaar geleden. Het leek een pre-olympisch seizoen te worden zonder wedstrijden, waarbij onzekerheid en twijfel troef waren. Tot de ISU afkwam met een ongezien concept: één locatie, vier internationale wedstrijden, vijf weken en heel veel negatieve coronatesten. De schaatsbubbel in Heerenveen werd geboren.

Bij nieuwe concepten zijn er altijd twee partijen: de hoopvolle enthousiastelingen die niet kunnen wachten om weer op het ijs te staan en de twijfelachtige sceptici die het concept eerst moeten zien om het te kunnen geloven. En na lang wachten werd de schaatsbubbel in januari eindelijk geopend. Vier van onze Belgische langebaanschaatsers mochten deel uitmaken van dit uniek avontuur. We volgden Bart Swings, Mathias Vosté, Sandrine Tas en Stien Vanhoutte op de voet en zagen hoe Mathias zilver pakte op de 1000m tijdens het EK Sprint; hoe Bart respectievelijk brons en zilver veroverde op de massastart van de eerste en tweede wereldbeker en zo het massastartklassement won, maar ook brons wist te versieren op de massastart van het WK; en hoe Sandrine en Stien elkaar pushten om telkens opnieuw een nationaal record op de 500m neer te poten. Kortom, voor de Belgen was deze schaatsbubbel een groot succes.

Ook volgens de ISU was de schaatsbubbel succesvol, met nul positieve coronagevallen. Deze periode van maar liefst 38 aaneensluitende dagen aan training en wedstrijd worden nu in een documentaire van vier afleveringen gegoten waarin de ISU het verhaal van vijf atleten volgt: drievoudig wereldkampioen massastart Joey Mantia (USA), wereldkampioen 1000m bij de junioren Peder Kongshaug (NOR), tweevoudig wereldkampioene massastart Ivanie Blondin (CAN), Europees kampioene massastart Francesca Lollobrigida (ITA) en tweevoudig wereldkampioen 1500m Thomas Krol (NED). Op vrijdag 2 juli gaat deze documentaire “This Is #UpAgain: A Speed Skating Documentary” in première via de verschillende kanalen van de ISU, waaronder de nieuwsbrief en hun YouTubekanaal. Kijk jij ook mee?

 

foto: schaatsfoto's 

 

AD

Bezoek ook onze nieuwe website IJSSCHAATSEN.BE