18/12/2022

Drie keer zilver en één keer brons op World Cup 4 in Almaty

De vierde World Cup shorttrack, die voor het tweede weekend op rij in het Kazachse Almaty werd georganiseerd, was al minstens even succesvol in aantal medailles als het weekend ervoor. Met dank aan de individuele prestaties van Hanne en Stijn, als van de gemengde aflossingsploeg.

Tijdens de kwalificatiedag schaatsten Hanne, Tineke en Stijn perfecte kwalificaties door zich op beide afstanden rechtstreeks te plaatsen voor het hoofdprogramma. Ook Rino plaatste zich voor de halve finales van de 1500m dankzij een toevoeging nadat hij hardhandig uit de race werd geduwd. Het mixed relay team met Hanne, Alexandra, Ward en Stijn plaatsten zich eveneens makkelijk voor de halve finales op zaterdag, net zoals de aflossingsploeg bij de heren met Ward, Stijn, Rino en Adriaan. De andere Belgen slaagden er niet in zich plaatsen en schaatsen tijdens de ochtendprogramma’s op zaterdag en zondag de herkansingen van hun individuele afstanden, maar niet zonder dat er persoonlijke records – en helaas ook messen – sneuvelden.

De eerste finaledag was meteen goed voor drie keer zilver. ’s Morgens schaatsten Alexandra, Adriaan, Ward en Enzo de herkansingen van de 500m (1). Warre zou de herkansingen van de 1500m rijden, maar werd – net als vele anderen – geveld door ziekte en kwam dus niet in actie. In de halve finale van de mixed relay, met Hanne, Tineke, Ward en Stijn, schaatste België naar een knappe tweede plaats en dus een kwalificatie voor de A-finale – en een nieuw nationaal record van 2.38,435 – achter Nederland, mede dankzij het feit dat Canada er al vrij vroeg in de race bij ging gaan liggen, waarschijnlijk verrast door de bliksemstart van Hanne. In de namiddag was het dan tijd voor het hoofdprogramma. Waar Tineke op de 500m (1) in de kwartfinales strandde, raakten Hanne en Stijn met ogenschijnlijk gemak tot in de A-finale van de 1500m. Rino stootte op de langste afstand door naar de B-finale, waar hij na een val en herstart vierde werd. Goed voor de elfde plaats. Hanne nam in de laatste ronden van die tumultueuze finale initiatief en leek even opnieuw naar goud te schaatsen, maar ze werd in de laatste halve ronde nog opzij gezet door de Canadese Sarault en moest uiteindelijk genoegen nemen met zilver. Broer Stijn wist zich te nestelen tussen twee Koreanen en kwam, net als vorig weekend, eveneens als tweede over de finish. In de finale van de mixed relay gleden de Belgen, met dezelfde opstelling als in de halve finales, achter team Korea aan. Nederland ging uit zichzelf opzij met een val in de eerste helft van de race en Stijn verzekerde het team in de laatste ronden opnieuw van een medaille – en in opnieuw een nationaal record van 2.38,103. Dat is drie medailles op drie deelnames voor de gemengde aflossingsploeg, die momenteel derde staat in de wereldranglijst en als eerste Europees land. De tweede wedstrijddag werd afgesloten met de halve finales aflossing over 5000m. De ploeg met Stijn, Ward, Enzo en Adriaan slaagde er echter niet in om Canada en Nederland bij te houden en schaatsen op zondagochtend de B-finale tegen Polen.

Op de laatste wedstrijddag kwamen Alexandra, Rino en Warre in actie tijdens de herkansingen van de 500m (2). Ward en Adriaan deden hetzelfde op de 1000m. Enzo kwam omwille van een penalty op vrijdag niet meer in actie op de kilometer. Rino miste enkele honderdsten van een seconde op de finishlijn om nog door te stoten naar de kwartfinales in het hoofdprogramma. Ward slaagde daar dan wel weer in. Hij werd immers ten val gebracht en bijgevolg toegevoegd aan de volgende ronde. Het ochtendprogramma werd afgesloten met de B-finale aflossing van de heren met Ward, Stijn, Enzo en Adriaan. Jammer genoeg verloren onze Belgische schaatsers het duel met de Polen en eindigen zo als zevende. Het goede en snelle ijs van vrijdag was overigens als sneeuw voor de zon verdwenen en de persoonlijke records maakten plaats voor de ene valpartij na de andere. In het middagprogramma strandden Tineke en Ward in de kwartfinales van respectievelijk de 500m en de 1000m. Hanne ondervond in haar halve finale last van het slechte ijs bij het buitenom inhalen en kwam op de finish net te kort om zich voor de A-finale te plaatsen. In de B-finale werd ze uiteindelijk tweede, goed voor een zevende plaats. Stijn schopte het wel opnieuw tot in de A-finale op de sprintafstand en startte goed op kop. Jammer genoeg kon hij deze positie niet behouden en ging zowel de Kazach als de Koreaan hem nog voorbij. Hij sluit het laatste wereldbekerweekend van 2022 af met een bronzen medaille. De volledige resultaten kan je in onderstaande tabel terugvinden.

 

Dames

500m (1)

1500m

500m (2)

1000m

Hanne Desmet

-

2

-

7

Tineke den Dulk

14

-

11

-

Alexandra Danneel

24

-

31 (DNF)

-

Heren

 

 

 

 

Stijn Desmet

-

2

3

-

Rino Vanhooren

-

11

22

-

Warre Van Damme

-

42 (DNS)

39

-

Adriaan Dewagtere

21

-

-

37 (PEN)

Enzo Proost

22

-

-

40 (PEN)

Ward Pétré

28 (PEN)

-

-

17

 

Na de feestdagen komen onze toppers weer in actie op het Europees Kampioenschap in Gdansk, Polen, van 13 tot 15 januari 2023.

Foto: Rino Vanhooren Photography

AD

Bezoek ook onze nieuwe website IJSSCHAATSEN.BE