16/01/2023

Dubbel Europees goud voor team Desmet, zilver voor mixed relay

Van vrijdag 13 tot zondag 15 januari werd het Europees Kampioenschap Shorttrack georganiseerd in de Poolse havenstad Gdansk. De selectie bestond uit maar liefst acht schaatsers, de grootste delegatie ooit, onder leiding van bondscoach Ingmar van Riel en Steven Peeters. Hanne Desmet, Tineke den Dulk en Alexandra verdedigden de Belgische kleuren bij de dames. Bij de heren waren dat Stijn Desmet, Rino Vanhooren, Ward Pétré, Adriaan Dewagtere en Warre Van Damme. Dit EK gaat er anders aan toe dan de vorige edities. De atleten worden per afstand met een medaille beloond en er kunnen verschillende schaatsers op verschillende disciplines ingezet worden. De allroundtitel – en de daarbij horende 3000m superfinale – valt dus weg. Wel wordt voor het eerst de gemengde aflossing georganiseerd op een kampioenschap.

Op vrijdag werden naar goede gewoonte alle kwalificatiewedstrijden verreden. Hanne en Stijn schaatsten vlot door de voorrondes van alle individuele afstanden. Ook Tineke kwalificeerde zich voor de 1500m en 500m, en Rino slaagde daar eveneens in op de 1500m. Ward moet herkansen op de 500m. Alexandra en Adriaan doen hetzelfde op de 1000m. Op de mixed relay vormden de kwartfinales geen enkel probleem. Met Hanne, Alexandra, Adriaan en Stijn schaatsten ze probleemloos naar de halve finales. Ook de mannenrelay, met Ward, Stijn, Rino en Adriaan, kon zich makkelijk plaatsen voor de halve finales.

Zaterdag werd het eerste kleine feestje al gevierd. Zowel Hanne als Stijn pakten op de 1500m beiden zilver achter hun Nederlandse trainingspartners. Tevens hun eerste medaille op een Europees Kampioenschap. Ook Rino zette een uiterst sterke prestatie neer met een top tien plaats op de 1500m. Tineke kwam sterk uit de hoek op de 500m door eveneens binnen de top tien te eindigen. De dag werd afgesloten met de halve finales 5000m aflossing. De kansen op de A-finale lagen binnen handbereik, maar met nog tien ronden te stapte Ward op het mes van de Pool en kwam jammer genoeg ten val. Het team moest zich dus tevreden stellen met het rijden van de B-finale op zondag, die ze uiteindelijk wel wisten te winnen.

Op de laatste finaledag werd het feestje pas echt groot. Zowel Hanne als Stijn zetten een historische prestatie neer door allebei de 1000m op geniale wijze te winnen. Zo troefden ze respectievelijk Suzanne Schulting en Jens van ’t Wout af in de laatste bocht. Het geluk kon niet op bij de rest van de teamleden en de aanwezige omkadering. De dag werd in schoonheid afgesloten met een zilveren medaille voor de gemengde aflossing. Eveneens de eerste Europese medaille voor deze aflossingsvorm. In het uitkomen van de laatste bocht ging de Italiaan Sighel nog onderuit, waardoor Stijn met een sprong over de eindstreep kwam, op amper vijf honderdsten van het goud. De volledige resultaten kan je hieronder terugvinden.

 

Dames

1500m

500m

1000m

Hanne Desmet (IDA)

2

6

1

Tineke den Dulk (IDA)

21

9

-

Alexandra Danneel (BSC)

-

-

24

Heren

 

Stijn Desmet (IDA)

2

13

1

Rino Vanhooren (BSC)

9

-

-

Ward Pétré (YDS)

-

21

-

Adriaan Dewagtere (STKG)

-

-

22

Aflossing

 

2000m mixed

2

5000m heren

5

 

Foto: Rino Vanhooren Photography – voor alle foto’s kan je deze link raadplegen.

AD

 

Bezoek ook onze nieuwe website IJSSCHAATSEN.BE