27/01/2021

Europees Kampioenschap shorttrack 2021

Vorig weekend werd in het Poolse Gdansk het Europees Kampioenschap shorttrack 2021 volledig coronaproof georganiseerd. Schaatsers Hanne Desmet (24, IRTA), Alexandra Danneel (25, BSC), Warre Van Damme (18, BSC), Robbe Volckaert (22, STKG), Stijn Desmet (22, IRTA), Rino Vanhooren (24, BSC) en Gert-Jan Goeminne (25, IRTA) verdedigden in Polen de Belgische kleuren.

Op vrijdag stonden de kwalificaties van alle individuele afstanden en de aflossing op het programma. Stijn wist zich gemakkelijk te plaatsen voor de volgende rondes op elke afstand. Ook Hanne plaatste zich rechtstreeks op de 1500m en de 1000m, maar moest passen voor de 500m om haar rug te sparen. Gert-Jan kwalificeerde zich zowel voor de halve finales op de 1500m als voor de kwartfinales van de 500m, maar zijn derde tijd was op de 1000m niet voldoende om door te gaan naar de volgende ronde. Rino kon zich plaatsen voor de halve finales van de 1500m, maar werd op de 500m en de 1000m doorverwezen naar de zogenaamde ranking finals, maar niet zonder eerst een nieuw persoonlijk record van 41,965 achter zijn naam te zetten op de 500m. Bij Alexandra verliepen de kwalificaties eerder stroef en met een vijfde en twee vierde plaatsen bleef ook zij steken in de ranking finals op zaterdag en zondag. De dag werd afgesloten met de kwartfinales van de aflossing. België nam het met een vernieuwde opstelling (Gert-Jan, Stijn, Warre en Rino; Robbe als reserve) op tegen Rusland en Letland en kwalificeerde zich met een tweede plaats vlotjes voor de halve finales op zaterdag.

foto: isu

 

Op dag twee van het Europees Kampioenschap staan de 1500m, de 500m en de halve finales van de aflossing op het programma. ’s Morgens schaatsen de atleten, die zich niet gekwalificeerd hebben, de ranking finals, en ’s middags wordt er geknokt voor de medailles in het hoofdprogramma. Hanne en Rino kwalificeerden zich allebei voor de B-finale van de 1500m. Hanne behaalde de elfde plaats, Rino de twaalfde plaats. Stijn wist zich te plaatsen voor de A-finale, maar het tempo lag van in het begin al vrij hoog, waardoor hij weinig kon ondernemen vanop de zevende positie. Hij pikte wel nog twee finalepunten mee. Gert-Jan werd vijftiende, Alexandra eindigde als 29ste. In de kwartfinales van de 500m kwamen Stijn en Gert-Jan in dezelfde rit terecht. Stijn sprintte bijna de volledige wedstrijd aan de leiding, maar het zware ijs eiste zijn tol en hij werd in de laatste ronde ingehaald. Stijn eindigde uiteindelijk op een veertiende plaats, Gert-Jan op de negentiende plaats. Alexandra werd 23ste op de sprintafstand, Rino eindigde op de 26ste plaats.

In de halve finales van de aflossing nam België het op tegen Nederland, Italië en Duitsland. Het was een zware wedstrijd, want Italië zette er meteen een stevig tempo in. Onze Belgische heren konden het hoge tempo goed bijbenen tot de laatste versnelling van team Nederland. Met een tijd van 6.50,964 en een derde plaats achter Nederland en Italië, kwalificeren ze zich voor de B-finale in het ochtendprogramma op zondag. Deze tijd is amper vijf seconden boven het huidig Belgisch record. Dat is een goede prestatie, wetende dat deze prestatie werd behaald met een junior als debutant op het EK en twee geblesseerde topschaatsers thuis. 

Op de laatste dag wordt de 1000m en de finales van de aflossing afgewerkt. In het hoofdprogramma kwamen Hanne en Stijn in actie tijdens de kwartfinales over negen ronden. Hanne kwam als derde over de finish, maar twee advancements in een andere rit zorgden ervoor dat haar snelle tijd niet voldoende was om door te gaan naar de halve finales. Zij eindigde als elfde en komt zo op een negentiende plaats in het eindklassement. Alexandra werd opnieuw 23ste en eindigt zo als 27ste. De Nederlandse Suzanne Schulting maakte haar favorietenrol waar door op elke afstand naar de overwinning te schaatsen en Europees kampioen te worden. De Duitse Anna Seidel en de Russische Sofia Prosvirnova maakten het podium compleet. Bij de heren plaatste Stijn zich voor de halve finales, maar kreeg een penalty voor een foutieve inhaalactie. Hij eindigde daarmee op de achtste plaats op deze laatste individuele afstand en de twaalfde plaats in het eindklassement. Rino en Gert-Jan werden respectievelijk 21ste en 22ste en bezetten de negentiende en achttiende plek in het eindklassement. De Rus Semen Elistratov werd de nieuwe Europees kampioen, de Italiaan Pietro Sighel stuntte naar de tweede plaats in het eindklassement door de superfinale over 3000m op zijn naam te schrijven. De derde plaats is voor de Nederlander Itzhak de Laat. In de B-finale van de relay tegen Frankrijk, Duitsland en Letland lieten onze heren een sterk staaltje aflossingswerk zien en schreven ze de overwinning op hun naam, goed voor een mooie vijfde plaats, dat al van 2005 geleden was op een Europees Kampioenschap.

Voor de schaatsers is het nu vooral uitkijken naar het WK in Dordrecht, dat in maart 2021 zal plaatsvinden. België heeft twee individuele startplaatsen bij de dames als bij de heren.

 

AD

Bezoek ook onze nieuwe website IJSSCHAATSEN.BE