17/02/2023

Goud en zilver voor Hanne Desmet op de worldcups shorttrack in Dresden en Dordrecht!

Afgelopen weekenden stond onze nationale shorttracktop aan de start van de laatste 2 worldcups van dit seizoen.

Van 3-5 februari gaven Hanne Desmet, Tineke Den Dulk, Stijn Desmet, Adriaan Dewagtere, Rino Vanhooren, Ward Pétré, Warre Van Damme en worldcupdebutant Warre Noiron het beste van zichzelf op worldcup 5 in Dresden.

Dag 1 in Dresden begon goed voor onze Belgen met Stijn, Rino (1500m) en Hanne (1000m) die zich plaatsten voor het hoofdprogramma op zaterdag.  Ward en  Tineke (1500m) en Adriaan en Ward N. (1000m) mochten door naar de herkansingen. Warre V.D. geraakte door de preliminaries en mocht ook naar de herkansing op zaterdag. Bij de mixed relay stootte het Belgische team door naar de halve finale wat gelijk staat aan een wereld top 8 notering.    Op de 500m geraakten Tineke, Stijn, Rino en Ward door de preliminaries, Tineke en Rino deden dit met een prachtig pr! Stijn was later de enige die de heats overleefde en was hiermee rechtstreeks geplaatst voor het hoofdprogramma op zondag, de rest ging door naar de herkansingen.Hanne ging door bij de tweede 1500m, Adriaan en Warre N. gingen door naar de herkansing op zondag, Warre V.D. werd gehinderd in zijn race en werd advanced naar het hoofdprogramma op zondag. Als laatste op het programma op dag 1 was de herenrelay waar onze heren aan de start stonden in een sterke heat met daarin Nederland en Canada. Helaas werden onze mannen hier derde na een val.

Dag 2 stond vooral in het teken van een prachtige zilveren medaille voor Hanne Desmet op de 1000m! Een prachtprestatie waarmee Hanne bevestigt dat ze niet meer uit de wereldtop van het shorttrack is weg te denken. Verder behaalden Stijn en Rino respectievelijk een eerste en een vierde plaats in de B-finale op de 1500m en reden Stijn, Rino, Tineke en Hanne zich in de mixed relay naar een eerste plaats in de B-finale waarmee ze hun derde plaats in de wereldbekerranking handhaven.

Op dag 3 werd Hanne meegenomen in een val in de A-finale van de 1500m en eindigde hierdoor op een vijfde plaats. Stijn  strandde op de 500m in de kwartfinales en werd zo 18e , op de 1500m won hij de B-finale en eindigde hiermee op de 8e plaats. Rino reed de 1500m in de B-finale en eindige op een 11e plaats, Warre Van Damme schaatste in diezelfde B-finale naar een 13e plek.

Het daaropvolgende weekend streek van 10-12 februari het shorttrackcircus neer in Dordrecht voor de wereldbekerfinale. Aan de start voor België deze keer Alexandra Danneel, Tineke Den Dulk, Rino Vanhooren, Adriaan Dewagtere, Ward Pétré, Warre Van Damme Stijn Desmet en opnieuw een debutant op een wereldbeker, Ilias Peeters.

Op dag 1 plaatste Tineke zich met de snelste derde tijd in de heats van de 500m voor de kwartfinales op zaterdag, Hanne won haar 1500m en plaatste zich voor de halve finales. Adriaan, Ward en Rino gingen van start in de preliminaries op de 1000m maar wisten zich helaas niet te plaatsen (Rino door val), herkansing op zaterdag volgt. Stijn, Warre en Ilias startten op de 1500m, Stijn won zijn rit en ging door naar de halve finales, Warre en Ilias ( met een prachtig pr op zijn eerste wereldbeker) gingen door naar de herkansingen. Bij de mixed relay wonnen Stijn, Hanne, Rino en Tineke in hun reeks en plaatsten ze zich voor de kwartfinales. In de namiddag stonden Alexandra en Tineke aan de start van de 500m. Tineke plaatste zich net zoals in de ochtend voor de kwartfinales, Alexandra mocht door naar de herkansingen.Bij de mannen op de 500m reden Rino, Adriaan en Ward, Rino ging door naar de preliminaries maar strandde in de heats, alledrie mochten ze herkansen. Bij de preliminaries van de 1000m werd Ilias uitgeschakeld. Warre en Stijn gingen door naar de heats waarin Warre werd uitgeschakeld en Stijn zich  door winst in zijn heat, plaatste voor de kwartfinales. Tenslotte namen onze mannen op de relay een sterke start maar moesten ze hun meerdere erkennen in de teams van Canada en Italië.

Ook in Dordrecht stond dag twee vooral in het teken van Hanne Desmet. Hanne pakte de gouden medialle op de 1500m na een ongelofelijk mooi inhaalmanoevre in de laatste ronde! Natuurlijk kwamen onze andere Belgen ook in actie, met als eerste Tineke. Zij reed in haar kwartfinale naar een 5e plek, een mooie 18e plaats overall. Alexandra finishte in haar herkansing op de 1500m op een 5e plek in haar heat, 34e overall. Op de herkansing van de 500m eindigde ze op een 39e plaats. Ward werd 4e in zijn herkansing op de 1000m(1), 36e plaats overall. In de herkansing van de 500m finishte hij op zondagochtend als 2de, 31ste overall. Adriaan eindigde op een derde plaats in zijn herkansing op de 500m, 32e plaats overall, in zjn herkansing op de 1000m kreeg hij een penalty wat resulteerde in een 46e plaats overall. Stijn haalde op de 1500m de B-finale en eindige op een 7e plaats. Ilias werd op zijn wereldbekerdebuut 5e in de herkansing op de 1500m (43e overall). In de herkansing op de 1000m (2) op zondagochtend eindigde hij op een 3e plaats wat een 33e plaats overall betekent.  Warre kwam in zijn herkansing op de 1500m tot een 5 e plaats, 42e overall. In de herkansing op de 1000m(2) haalde hij een 4e plaats, 26e overall. Tenslotte finishten Hanne, Tinneke, Stijn en Adriaan in de mixed relay op een 3e plaats in de B-finale.

De laatste middag in Dordrecht leverde geen Belgische medailles meer op maar wel een knappe 4e plaats voor Hanne op de 1000m(2). Voor Stijn was er op dezelfde afstand een 9e plaats en Tineke eindigde op een 15e plaats op de 500m.

Na de wereldbekerfinale worden ook ieder jaar de eindklassementen opgemaakt. Prijzengeld en startplaatsen voor de relays op het WK over een aantal weken worden bepaald aan de hand van deze eindklassementen. Dit jaar werd bovendien de "golden Globe"in het leven geroepen: nu er geen algemeen winnar meer is op het WK wordt er weleen totaalklassement gemaakt over de wereldbekers naast een klassement per afstand. Onze Belgen haalden hierin enkele mooie top 10 noteringen:

De mixed relay eindigt als 3e ter wereld, ze tonen hiermee aan klaar te zijn om mee te strijden om de medailles op het aankomend WK. De heren relay eindigt wereldwijd op een 10e plek en plaatst zich daarmee voor het WK. Een mooie top 8 plaats halen wordt hiermee een realistische ambitie. Op de individuele afstanden eindigt Hanne Desmet op een prachtige 2e plaats in het eindklassement op de 1500m achter de Koreaanse Gilli. Op de 1000m eindigt ze op een 3e plaats in het eindklassement achter Schulting en Sarault. In de overall ranking komt ze hiermee op een derde plaats achter Schuling en Sarault. Bij de heren eindigt Stijn Desmet op een mooie 4e plaats in het eindklassement van de 1500m.

Over enkele weken vindt in Seoul het WK shorttrack plaats, met zulke mooie resultaten mogen was alvast gaan dromen ...

SVG

Foto: Martin de Jong

 

 

 

Bezoek ook onze nieuwe website IJSSCHAATSEN.BE