15/10/2022

Ingmar van Riel nieuwe bondscoach van Belgische shorttrackploeg

Sinds 1 juli heeft de Nederlander Ingmar van Riel (36) de functie van bondscoach van de nationale shorttrackploeg opgenomen. Hij vervangt hiermee Pieter Gysel die, na jarenlange dienst binnen de Belgische shorttrackwereld, een stap terugzette.

Ingmar maakte tussen 2005 en 2010 zelf deel uit van het nationaal shorttrackteam in Nederland. Daarnaast deed hij ervaring op als coach bij onder andere het gewest Zuid-Holland, maar ook bij de nationale teams van Qatar en Kroatië. Ingmar is overigens geen onbekende voor ons nationaal shorttrackteam, want team Kroatië trainde twee jaar lang samen met de Belgen in Hasselt. Voor Ingmar was het hoogtepunt dan ook dat één van de Kroaten, voor het eerst in de shorttrackgeschiedenis van Kroatië, zich kon kwalificeren voor de Olympische Spelen in Peking. “Ik focus me vooral op prestatiegedrag en de cultuur binnen ons team. Ik eis goede inzet en leg een zware focus op techniek. Daarnaast probeer ik een belangrijke rol te spelen bij het creëren van een fijne teamsfeer en samenwerking.”

Over zijn doelen dat hij met het team wil behalen, is Ingmar heel duidelijk: “Ik wil graag een team creëren waarin we binnen het team fel met elkaar gaan concurreren en elkaar beter maken. We moeten presteren op de aflossingsprogramma’s, dat geldt zowel voor de mannen als de mixed relay. Ik mik hiervoor op de top drie op een EK en een top acht op een WK. Op langere termijn zou ik graag op beide nummers ook olympische kwalificaties verdienen.”

Ingmar begeleidt voornamelijk de groep dat in Hasselt traint en afgelopen weekend, tijdens de Dutch Open in Heerenveen, was meteen een generale repetitie. Op de vraag wat hij hieruit meenam, bleef hij nuchter: “Natuurlijk is dit een post-olympisch seizoen. We staan er fysiek wel goed voor, maar het kan zeker nog beter. Op de mannenaflossing werden er wat simpele fouten gemaakt. De jongere jongens hebben dit seizoen echt nodig om goede aflossingsraces te leren schaatsen. Ik zie met onze huidige selectie veel ruimte voor verbetering, maar aan het eind van dit seizoen zullen we een team zijn waar anderen rekening mee zullen moeten houden.”

Op 24 oktober reist Ingmar met het team af naar het Canadese Montréal voor de eerste wereldbekerwedstrijd die van 28 tot 30 oktober plaatsvindt. De selectie bestaat uit: Stijn Desmet, Ward Pétré, Adriaan Dewagtere, Rino Vanhooren, Warre Van Damme en Enzo Proost bij de heren, en Hanne Desmet bij de dames, aangevuld met Tineke den Dulk die op eigen kosten deelneemt.

Foto: Martin de Jong

AD

Bezoek ook onze nieuwe website IJSSCHAATSEN.BE