06/12/2022

Junior World Cup in Seinäjoki

Afgelopen weekend vond de tweede Junior World Cup plaats in het Finse Seinäjoki. Het was het tweede weekend op een rij dat de wereldbekerwedstrijd voor junioren daar werd georganiseerd. De Belgische delegatie onder leiding van Manon Spruit was er op de eerste niet bij, maar voor de tweede mochten zes junioren en neo-senioren opdraven: Laurens Bergé, Tom Mulder, Finn Turcksin, Bente Billen, Robbe Beelen en Daan van der Elst.

Op de eerste wedstrijddag stonden de 1000m, de 3000m en de ploegenachtervolging op het menu. Aangezien de wedstrijden in openlucht werden geschaatst en de temperaturen onder het vriespunt lagen, werden er niet bepaald sterke tijden neergezet - zeker in vergelijking met een indoor baan. Maar over het algemeen mochten de prestaties er zeker zijn. Enkele atleten maakten ook hun debuut op een wedstrijd van dit niveau en groeiden doorheen de wedstrijddagen. Zaterdag werd afgesloten met twee individuele top-tien noteringen. Een zevende plaats voor Robbe op de kilometer bij de neo-senioren en een vijfde plaats voor Daan op de 3000m. Op de team pursuit werd het Belgisch juniorenteam met Laurens, Tom en Finn achtste in 4.36,60. De ereplaatsen waren bestemd voor Noorwegen, Polen en Duitsland.

Zondag stonden de 500m, de 1500m en de massastart op het programma, al werden de halve finales van de massastart van de junioren mannen als eerste van de dag geschaatst. In de eerste halve finale eindigde Laurens als tiende, de eerste zonder punten. Hij zou later die avond dus niet meer aan de start verschijnen. Tom daarentegen pakte in de tweede halve finale wel punten en verzekerde zichzelf van een plek in de finale door als achtste te finishen. In die finale pakte hij nog eens drie punten en werd hij knap vijfde. De overwinning ging naar Tim Prins uit Nederland, gevolgd door de Chinees Zhenlong Cong en de Spanjaard Manuel Taibo. Ook Daan reed naar een top-tien notering in de finale van de massastart bij de neo-senioren. In de laatste ronde werd hij zwaar gehinderd maar sprintte hij alsnog naar een vijfde plaats, goed voor twee punten en een zesde plaats in de eindstand. De volledige resultaten kan je in onderstaande tabel terugvinden.

 

Junioren dames

1000m

3000m

500m

1500m

MS

Bente Billen

38

-

37

31

17

Junioren heren

 

 

 

 

 

Laurens Bergé

34

-

25

34

SF 10

Tom Mulder

41

22

-

-

5

Finn Turcksin

49

-

43

38

-

Neo-senioren heren

 

 

 

 

 

Robbe Beelen

7

-

11

-

15

Daan van der Elst

13

5

-

-

6

 

De derde en laatste Junior World Cup staat gepland voor 4 tot 5 februari 2023 in Inzell, Duitsland, meteen gevolgd door het wereldkampioenschap voor junioren, eveneens in Inzell.

AD

Bezoek ook onze nieuwe website IJSSCHAATSEN.BE