06/03/2022

Aflossingsploeg negende op WK Junioren in Gdansk

Afgelopen weekend stond het wereldkampioenschap shorttrack voor junioren op het programma in het Poolse Gdansk. Ondanks de afwezigheid van onder andere team China en Japan en de uitsluiting van Russische en Wit-Russische atleten, werd er toch hard gestreden om de titels onder het dak van Hala Olivia.

Op dag één van het wereldkampioenschap voor junioren in Gdansk werden alle kwalificatierondes geschaatst van zowel de individuele afstanden als de aflossing over 3000m. Warre Van Damme en Enzo Proost mochten de individuele afstanden schaatsen en werden in de aflossing bijgestaan door Warre Noiron en Thibault Fostier. Warre wist iedere eerste ronde te doorstaan, maar sneuvelde in de heats van de 500m en 1000m en mocht op die afstanden de ranking finals schaatsen, op de 1500m mocht hij op zaterdag de halve finales rijden. Enzo raakte niet doorheen de kwartfinales van de 1500m en preliminaries van de 1000m, maar slaagde er wel in zich te kwalificeren voor de kwartfinales van de 500m op zaterdag. De dag werd afgesloten met de 3000m aflossing. Team België lag goed op koers toen ze bij het dubbelen van Bulgarije onderuit gingen. Met een gele kaart voor Bulgarije en een toevoeging voor België gaan ze netjes door naar de halve finales op zaterdag.

Op zaterdag stonden de ranking finales van de 1500m en 500m als eerste op het programma. Enzo schaatste op de 1500m naar een 28ste plaats en Warre op de 500m naar een 24ste plaats. Beiden kwamen later die dag in het hoofdprogramma nog in actie. Op de 1500m wist Warre een plaats in de B-finale te bemachtigen. Hij eindigde op een knappe 14de plaats. Enzo mocht zijn plaats in de kwartfinales van de 500m verdedigen. Hij eindigde netjes binnen de top twintig met een 19de plaats. In de halve finales van de aflossing kwam België jammer genoeg opnieuw ten val en eindigde zo als vijfde in hun finale, wat hen geen plek kon opleveren in de B-finale. Het kwartet met de Warres, Enzo en Thibault eindigden als negende.

De kilometer stond voor de laatste dag op het programma. Zowel Warre als Enzo moesten in het ochtendprogramma opdraven voor de ranking finales. Warre eindigde als 23ste, Enzo liep in zijn rit tegen een penalty aan en eindigde zijn WK Junioren met een 40ste plaats op de 1000m. De jongens keren maandag terug naar huis met opnieuw wat ervaring in hun benen. 

Foto: Rino Vanhooren

AD

Bezoek ook onze nieuwe website IJSSCHAATSEN.BE