11/12/2022

Loena Hendrickx derde op Grand Prix finale

Na twee succesvolle Grand Prix-wedstrijden slaagde Loena Hendrickx er als eerste Belgische dame in om zich te plaatsen voor de prestigieuze Grand Prix finale die afgelopen weekend in het Italiaanse Turijn werd georganiseerd. Enkel de zes beste schaatsers worden hiervoor geselecteerd uit de GP-competitie.

 

Op vrijdag mocht Loena als voorlaatste het ijs van de Palavela op. Van de jury kreeg ze 74,24 punten voor haar prestatie, die ze aanving met een drievoudige flip en een dubbele axel. Goed voor de derde plaats in de tussenstand. De eerste drie kunstschaatsers, met de Japanners Kaori Sakamoto (75,86) en Mai Mihara (74,58), schaatsten een foutloze kür, waardoor de puntenverschillen ook minimaal bleven. Voor de vrije kür op zaterdag mag Loena als vierde starten.

De vrije kür schaatste ze gisteren echter niet foutloos en kreeg ze ook maar 122,11 punten van de jury, goed voor een vijfde plaats op zes deelneemsters. Ze was naar eigen zeggen ontevreden over haar eigen prestatie en des te meer verbaasd dat ze toch nog de derde plaats kon vasthouden. De jury was bijzonder kritisch voor de vrije kür van wereldkampioene Sakamoto, zij zakte naar plaats vijf waardoor Loena op het podium kon blijven staan met 196,35 punten. Een historische prestatie, want nooit eerder pakte een Belgische kunstschaats(st)er een medaille tijdens de GP Finale. De zege ging naar de Japanse Mai Mihara (208,17 punten) en ook de Amerikaanse Isabeau Levito (197,23 punten) ging Loena nog net voorbij. Als enige deelneemster van Europa zien de kansen er echter goed uit voor Loena voor het Europees Kampioenschap kunstschaatsen dat in januari in Finland gepland staat.

Foto: Golden Skate

AD

Bezoek ook onze nieuwe website IJSSCHAATSEN.BE