07/11/2022

Nationaal record voor Hanne Desmet in Salt Lake City

In de Amerikaanse staat Utah organiseerde Salt Lake City de tweede wereldbekerwedstrijd van het seizoen. De meeste schaatsers reisden vanuit Montréal meteen door naar de snelste ijsbaan op aarde, zo ook Hanne Desmet. De andere Belgen keerden echter huiswaarts, inclusief Stijn Desmet die zich op de tweede dag in Montréal blesseerde. Ondertussen gaat het naar eigen zeggen al stukken beter met hem.

 

Hanne koos ervoor om de 1500m en de 1000m te schaatsen. Op de kwalificatiedag was die tweede afstand al meteen goed voor een nieuw nationaal record. Op de kilometer zette ze een tijd neer van 1.26,982, een honderdste sneller dan haar vorig record dat van vorig jaar in Dordrecht dateerde. Niet alleen nationale records werden langs alle kanten verpulverd, er werden ook twee wereldrecords aan diggelen geschaatst. De Nederlandse Xandra Velzeboer deed een halve seconde van het 500m-record van de Canadese Kim Boutin en heeft nu 41,416 achter haar naam staan. Teamgenote Suzanne Schulting verbrak haar eigen wereldrecord met een tijd van 1.25,958.

Hanne geraakte vlotjes telkens door tot in de A-finale, zowel op zaterdag op de 1500m als op zondag op de 1000m. Op de 1500m gleed ze zelfs als tweede over de streep, maar ze werd omwille van een arm block bestraft met een penalty en moest dus genoegen nemen met de zevende plek. Op de 1000m koos ze ervoor om achterin te zitten en in de laatste rondes haar aanval op te zetten. Maar bij haar inhaalbeweging langs binnen in de laatste bocht nam ze de Amerikaanse Kristen Santos-Griswold en de Duitse Anna Seidel mee in haar val en werd Hanne opnieuw bestraft met een penalty. Ze sloot het weekend dus af met een vijfde plaats.

De volgende twee wereldbekerwedstrijden zullen in Almaty, Kazachstan, plaatsvinden van 9 tot 11 december en van 16 tot 18 december.

Foto: Rino Vanhooren Photography

AD

Bezoek ook onze nieuwe website IJSSCHAATSEN.BE