12/10/2020

Schaatsen in combinatie met studies - Warre Van Damme

Studeren combineren met topsport is niet altijd even gemakkelijk. Deze week zetten we een aantal schaatsers in de kijk die er alles aan doen om de perfecte balans te vinden tussen de studieboeken en het ijs. Onze eerste student is Warre van Damme, eerstejaarsstudent geneeskunde te Leuven en tegelijkertijd top schorttrack schaatser bij het Belgisch team.

Warre schaatst ondertussen al zeven jaar en zette vorig jaar in september de stap naar het Be-gold project. Sindsdien traint hij twee keer per dag samen met de andere Belgische topschaatsers. Dit seizoen is alles anders door COVID-19 en daardoor krijgen de schaatstrainingen en de universiteitslessen een hele andere dynamica. De trainingen blijven qua inhoud onveranderd voor onze shorttrackers maar wat wel heel sterk beïnvloed wordt, is het reizen naar het buitenland voor wedstrijden, dit is momenteel onmogelijk. “Ik heb het begin van mijn seizoen al helemaal in het water zien vallen, maar ik hoop dat de situatie verbetert, en we alsnog een aantal mooie wedstrijden mogen rijden.” vertelt Warre.

“Het moeilijkste aan de combinatie topsport studeren is kunnen inschatten hoeveel hooi je op je vork kunt nemen, en een planning maken die haalbaar is. Trainingen nemen vaak veel tijd in beslag, en naar school gaan vraagt ook nog eens veel van je lichaam, mentaal en fysiek. Daarnaast moet er ook rekening gehouden worden met boodschappen doen, koken, sociaal contact… Soms kan het dan wel eens gebeuren dat het wat te druk wordt, en dan is het belangrijk dat je even gas terug neemt. Niet altijd gemakkelijk als je alles uit je dag wilt halen!” - Warre

Corona heeft ervoor gezorgd dat veel lessen nu online verlopen en dit heeft natuurlijk zijn voor- en nadelen. Een groot voordeel is volgens Warre dat de aula niet vol mag zijn waardoor er altijd toegang is tot een online versie van de les. Hierdoor kan hij lessen die normaal samen vallen met een training achteraf gemakkelijk inhalen. Maar er zijn natuurlijk ook nadelen. Het is nu veel moeilijker om andere studenten te leren kennen en sociale contacten te leggen.

Om af te sluiten geeft onze shorttracker nog een belangrijke tip mee voor alle schaatsers die studies (willen) combineren met een schaatscarrière: “zorg dat de combinatie haalbaar blijft en je jezelf niet overbelast. Een te druk programma heeft een negatief effect op zowel je studieloopbaan, als op je topsportcarrière. Je moet het maximale uit je dag halen, maar reflecteer goed of je het niet te zwaar maakt voor jezelf. Rust en slaap zijn ook zeer belangrijk om een goeie topsporter te zijn.”

 

foto: Warre Van Damme

Bezoek ook onze nieuwe website IJSSCHAATSEN.BE