15/10/2020

Schaatsen in combinatie met studies - Sandrine Tas

Studeren combineren met sporten op hoog niveau is niet altijd even gemakkelijk. Deze week zetten we een aantal schaatsers in de kijk die er alles aan doen om de perfecte balans te vinden tussen de studieboeken en het ijs. Onze derde student is langebaan schaatsster Sandrine Tas, zij studeert momenteel Master of Science in de bio-ingenieurswetenschappen: levensmiddelenwetenschappen en voeding aan de universiteit van Gent.

In het begin van seizoen van 2018-2019 maakte Sandrine de overstap van skeeleren naar langebaanschaatsen dankzij het road-to-ice project. Vorig seizoen was het voor onze schaatsster sowieso een lastig parcours aangezien ze voor een lange tijd out was door een lastige blessure. “Ik had wel de World Cup limiet op de 3km gehaald net voor mijn blessure dus erna heb ik die ervaring nog gehad op de World Cup in Calgary maar dat was jammer genoeg niet op niveau.” zei Sandrine. Nu begint ze aan haar derde seizoen en hoopt ze net zoals iedereen op het beste zodat er toch nog enkele World Cups kunnen doorgaan.

In de wintermaanden traint Sandrine in Nederland. Voor haar studies moet ze enkel nog een masterproef af werken en dan kan ze haar academiejaren achter zich laten. “Ik hoop dus in de toekomst genoeg progressie te maken om van mijn sport te kunnen leven. En na mijn topsportcarrière kan ik dan aan de slag met mijn mooie diploma dat ik dan op zak heb. Ik denk ook wel dat ik altijd op één of andere manier betrokken blijf in de sport.” zei Sandrine. Om een balans te vinden tussen studeren en schaatsen was het moeilijkste tijdens de examenperiodes voor haar. “Tijdens het studeren stressen omdat je zou moeten trainen, tijdens het trainen stressen omdat je zou moeten studeren. Dat is vermoeiend. Zelf al heb je minder examens dan anderen, het zorgt nog steeds voor stress en minder rust.”

Om af te sluiten geeft onze langebaanschaatsster nog een belangrijke tip mee voor alle schaatsers die studies (willen) combineren met een schaatscarrière: “Denk op voorhand na over welk traject je wil volgen. Doe het op een tempo dat voor jou werkt, er is geen schaamte om er enkele jaren langer over te doen als je zo ook je sport op een goed niveau kan blijven uitoefenen. Het gevaar is om te veel te willen doen en dan zo voor nauwelijks iets te slagen. Zoek een opleiding dat je echt interesseert, want makkelijk wordt het sowieso niet.”

 

Foto: Martin de Jong

Bezoek ook onze nieuwe website IJSSCHAATSEN.BE