04/03/2022

Selectie WK shorttrack moet nog 3 weken wachten

Het WK shorttrack is omwille van de coronapandemie en de oorlog in Oekraïne uitgesteld naar 8 tot 10 april. Het toernooi zou normaal gezien plaatsvinden van 18 tot 20 maart in het Canadese Montréal.

Er heerste eerder al twijfel of de organisatie al dan niet in Canada zou kunnen doorgaan omdat de nationale gezondheidsdienst Santé Canada het Russische Covid-vaccin niet erkent en dat bemoeilijkte de deelname van zowel Russische als Kazachse schaatsers. Een oproep van de ISU naar andere landen om het WK eventueel te organiseren, leverde weinig resultaten op. Daarnaast zorgde de nieuwe situatie in Oekraïne ervoor dat de Internationale Schaatsunie de wedstrijd met drie weken heeft uitgesteld.

Hanne en Stijn Desmet hadden zich al geplaatst voor dit kampioenschap. Voor de tweede individuele plaatsen – zowel bij de heren als bij de dames – moest er in Hasselt nog een time trial gereden worden. Bij de dames meldde Alexandra Danneel zich echter af om persoonlijke redenen, waardoor Tineke den Dulk al meteen zeker was van haar selectie. Bij de heren moest Rino Vanhooren om gezondheidsredenen ook de time trial aan zich voorbij laten gaan. Dan restten enkel nog Ward Pétré en Adriaan Dewagtere. Deze laatste liet na zes ronden de snelste tijd optekenen en zou dus mogen debuteren op het WK. Echter kan ook Adriaan niet deelnemen aan de wedstrijd. Hij start net die week (toen nog 18-20 maart) met zijn 3-maanden-lange opleiding bij het Belgisch leger. Ward mag dus het kwartet vervolledigen dat in april naar Canada afreist. We wensen het viertal veel succes!

Foto: Martin de Jong

AD

Bezoek ook onze nieuwe website IJSSCHAATSEN.BE