25/09/2019

Snelschaatsers en kunstschaatsers samen in één Vlaamse federatie

Snelschaatsen en kunstschaatsen zijn voortaan als één federatie actief binnen de Vlaamse schaatssport. Internationale toppers op het ijs zoals olympische schaatsers Bart Swings en Loena Hendrickx zijn nu verenigd onder één nieuwe Vlaamse Schaatsunie (VLSU). Zo wordt een sterke basis gelegd voor de schaatssport in Vlaanderen.

Tijdens een bijzondere algemene ledenvergadering op 1 juli in Mechelen is de nieuwe ‘Vlaamse Schaatsunie‘ opgericht. Deze nieuwe sportfederatie is een fusie van de Vlaamse Kunstschaatsen Bond (VKSB) en de Vlaamse Snelschaatsbond (VSB). De voorzitters van beide federaties, Jurgen Schroyen (VKSB) en Corné Lepoeter (VSB) hopen door hun krachten te bundelen een sterke en dynamische bond uit te bouwen. In deze federatie zullen Vlaamse atleten uit het kunstschaatsen, synchroonschaatsen, ijsdansen, shorttrack en langebaanschaatsen actief zijn. Ook op het internationaal vlak zijn de kunstschaatsers en snelschaatsers in één unie verenigd, de ISU (International Skating Union), wat deze fusie logisch maakt.

De nieuwe bond telt ongeveer 2400 leden, waaronder heel wat topsporters. Niet minder dan 7 van de Belgische atleten op de voorbije winterspelen zullen deel uitmaken van deze nieuwe unie, waaronder zilveren medaillist Bart Swings.

De nieuwe federatie hoopt de schaatssport in Vlaanderen meer bekendheid en uitstraling te geven, de bouw van schaatsbanen te promoten en de sport zowel in de breedte als aan de top te laten groeien. Jurgen Schroyen wordt de voorzitter van de nieuwe unie.

Foto: Jurgen Schroyen en Corné Lepoeter ondertekenen de overeenkomst waardoor kunstschaatsers en snelschaatsers voortaan onder dezelfde federatie actief zijn. Schroyen wordt de voorzitter van deze VLSU.

Bezoek ook onze nieuwe website IJSSCHAATSEN.BE