17/12/2020

Valtrainingen

Vorige week kwamen shorttrackers Adriaan Dewagtere en Ward Petré zwaar ten val tijdens hun training. Dankzij de efficiënte en snelle handelingen van de trainers die aanwezig waren op de ijsbaan kon erger voorkomen worden. We kunnen veel leren uit deze situatie en delen daarom graag een aantal tips mee hoe je preventief kan trainen op zware vallen als deze.

Het is heel interessant om voor jonge snelschaatsers af en toe valtrainingen te houden. Zo leren ze vallen maar ondervinden ze ook dat ze onmiddellijk kunnen recht komen en verder doen zonder gevolgen. Een snelle reactie tijdens een wedstrijd na een val kan ook betekenen dat je toch door kan gaan naar de volgende ronde!

Het grootste doel van valtraining is het overwinnen van de schrik om te vallen. Dit is belangrijk, zeker voor kinderen die zich reeds pijn deden tijdens een wedstrijd of op een training. Door de val van de twee top shorttrackers vorige donderdag in Hasselt kan het zijn dan kinderen onzeker worden en dankzij een valtraining leren ze dat niet elke val zware gevolgen moet hebben.

Marij Timmerman van de club BSC heeft de volgende filmpjes gemaakt van haar val training. Je kan ze bekijken via de onderstaande youtube links:

 

https://youtu.be/-9xhQNVtMr4

 

https://youtu.be/FWm0bemGCRw

 

https://youtu.be/p633H9711LM

 

In het geval van een ernstige val tijdens training kan je ook altijd vertrouwen op de nieuwe gratis app van het rode kruis. Met concrete tips en uitleg kan je correct handelen in zeer stressvolle situaties. En in tijden van corona is het zeker belangrijk om juist te handelen in het belang van het slachtoffer en alle omstaande.

 

Heb je nog meer vragen? Dan kan je zeker bij ons of bij Marij Timmerman terecht voor extra tips.

Bezoek ook onze nieuwe website IJSSCHAATSEN.BE