16/01/2022

Vierde plaats voor Loena op EK in Tallinn

Na vier jaar geen Europese Kampioenschappen meer geschaatst te hebben, stond Loena Hendrickx als één van de favorieten weer op het ijs in Estland. Want in de hoofdstad Tallinn werden van 12 tot 15 januari de Europese Kampioenschappen kunstschaatsen georganiseerd.

Tijdens haar korte kür op donderdag toonde ze al meteen wat ze waard was. Ondanks dat ze pas als laatste mocht schaatsen, was er op het ijs nergens stress te bespeuren. Ze leverde een perfecte kür af waarin ze al haar sprongen feilloos verbond met een elegante presentatie waarmee ze de jury inpakte. En daar werd ze voor beloond met een nieuw persoonlijk record van 76,25 punten. Haar vorig record stond op 73,53 punten. Het puntenaantal was voldoende voor een tweede plaats en dus een zilveren medaille. Dat geeft in ieder geval vertrouwen voor de zaterdag, wanneer ze de vrije kür schaatst en er dubbele punten te verdienen zijn. Het goud was overigens voor de Russische Kamila Valieva met 90,45 punten, brons ging naar Alexandra Trusova (75,13 punten), eveneens uit Rusland.

Zaterdag kwam Loena als voorlaatste aan de beurt. Op voorhand wist ze al dat de Russische dames zich aan de moeilijkste sprongencombinatie zouden wagen. In de eindstand blijkt dat – ondanks enkele valpartijen – inderdaad ook zo te zijn. Kamila Valieva (259,06 punten), Anna Shcherbakova (237,42 punten) en Alexandra Trusova (234,36 punten) maken er een volledig Russisch podium van. Onze landgenote kwam na haar vrije kür teleurgesteld het ijs af, maar wist met twee valpartijen en een puntenaantal van 131,72 nog een vijfde plaats te bemachtigen. Met haar tweede plaats van donderdag brengt dat haar puntentotaal op 207,97, goed voor een uitstekende vierde plaats. Wij kijken al uit naar wat Loena in Peking zal kunnen neerzetten!

AD

Foto: Patricia de Ley

Bezoek ook onze nieuwe website IJSSCHAATSEN.BE