Ben jij gefrustreerd omdat je niet kan schaatsen en wil je toch iets doen? Probeer onze mobiliteit, core en off-ice oefeningen. De basis om correct en efficiënt te bewegen is een goede flexibiliteit, mobiliteit en stabiliteit. Gezien je nu niet kan schaatsen is het de ideale gelegenheid om aan deze componenten te werken. Vervolgens kunnen we aan kracht, snelheid, coördinatie en uithouding, beginnen.
Mobiliteit/ flexibiliteit: Flexibiliteit wordt bepaald door je spieren en de mobiliteit door je gewrichten. In trainingsprogramma’s wordt hieraan nog vaak te weinig aandacht besteed. Het wordt niet als prioriteit beschouwd en dat is jammer. Want als deze basis niet goed is, worden veel oefeningen en bewegingen fout uitgevoerd. Hierdoor worden compensaties gemaakt met (chronische) blessures tot gevolg. Tijd dus om aan de slag te gaan!
Core: Core betekent het middelpunt en bestaat uit onze rug, buik en bekkenregio. Bij gebrek aan stabiliteit zal ons lichaam uit balans raken en ook hier zullen compensaties optreden. Zo zullen andere spiergroepen functies beginnen overnemen die ze normaal niet doen. Hierdoor raken ze overbelast met een hoger risico als gevolg. Sporters leggen vaak al een hoge belasting op aan de spieren. Het is dus van essentieel belang om de weegschaal van belasting en belastbaarheid in evenwicht te houden. Door de core te verbeteren zullen we de belastbaarheid verhogen en dus meer trainingsuren aankunnen. Wil je meer kunnen trainen zonder blessures op te lopen? Begin alvast je core te verstevigen.
Off-Ice: Nu we niet op het ijs kunnen schaatsen is het belangrijk dat we de specifieke schaatsbewegingen blijven onderhouden. In off-ice oefeningen kunnen we ons specifiek richten op de schaatsbeweging om onze schaatstechniek te verbeteren (bv. door het gebruik van een slideboard voor een spiegel). In de video komen er vooral specifieke plyometrische oefeningen voor het schaatsen aan bod. In plyometrische oefeningen zit een explosieve component. Daarbij wordt gebruik gemaakt van de ‘stretch shortening cycle’. Eerst worden de spieren verlengd (excentrische fase) gevolgd door een verkorting (concentrische fase). Hierdoor wordt kracht in de spieren opgebouwd en kunnen we meer kracht leveren. Het doel is om de tijd tussen de excentrische en concentrische fase te verkorten. Dan worden we sterker (meer kracht) en sneller (meer power). In het schaatsen en bij uitstek de shorttrack komen veel explosieve bewegingen voor. Daarom is het belangrijk om niet alleen concentrisch te trainen. Het nadeel van een plyometrische training is dat er enorm veel belasting op de gewichten komt. Als je spieren (nog) niet goed ontwikkeld zijn, kunnen deze de belasting niet opvangen en komt de belasting op de gewrichten terecht. Daarom moeten ongetrainde schaatsers en kinderen oppassen om niet te snel en te veel plyometrische oefeningen uit te voeren.