20/12/2022

Winst voor Bart op de massastart, opnieuw nationale records voor Isabelle

Afgelopen weekend werd ook de vierde World Cup langebaanschaatsen voor het tweede weekend op rij verreden op de Canadese universiteitscampus in Calgary.

 

Isabelle begon opnieuw enthousiast aan het wedstrijdweekend met een negende plaats op de 500m in de B-divisie. Ze sprintte vier honderdste van een seconde sneller dan vorig weekend, wat dus een nieuw nationaal record betekent. Op zaterdag kwam ze niet in actie, wat haar extra krachten opleverde om op zondag naar de derde plaats te schaatsen op de kilometer in de B-groep. Haar tijd van 1.16,05 was opnieuw anderhalve tiende sneller dan vorig weekend – en dus opnieuw een verbetering van het Belgisch record. Daarnaast mag van Elst op de volgende wereldbekerwedstrijd in de A-groep starten op deze afstand.

Sandrine startte pas op zaterdag met haar eerste afstand. Op de 1500m schaatste ze een tijd van 2.03,06. Daarmee werd ze pas twintigste en dus ook laatste in de A-divisie, en dat betekent echter dat ze op de volgende World Cup opnieuw in de B-groep moet starten. De overwinning ging naar de Japanse Miho Takagi in 1.52,08. Zondag kwalificeerde Tas zich vlotjes voor de finale van de massastart, waarin ze als elfde over de streep kwam. In de eindstand kwam nog één iemand met punten voor haar te staan en werd Sandrine uiteindelijk twaalfde. De Nederlandse Irene Schouten bleek opnieuw de beste en pakte het goud, gevolgd door de Canadese Ivanie Blondin en Marijke Groenewoud, eveneens uit Nederland.

De mannen van ons Belgisch langebaanteam hadden elke dag wel een afstand af te werken. Mathias startte het weekend met de 1500m in de B-groep. Zijn tijd van 1.48,63 was goed voor een 24ste plaats. Op zaterdag ging het Vosté iets beter af met een veertiende plaats in 35,24 op de 500m in de B-groep. Met die tijd bleef hij amper zes honderdste van een seconde boven zijn eigen Belgisch record uit 2020. Op de kilometer in de A-groep op zondag schaatste Mathias een tijd van 1.08,55. Net als Tas werd hij hiermee twintigste en moet hij de 1000m op de vijfde wereldbekerwedstrijd opnieuw in de B-groep starten. De winnende tijd van 1.06,72 was voor de Amerikaan Jordan Stolz.

Tot slot schaatste Bart het weekend in stijgende lijn. Op vrijdag was zijn tijd van 1.44,26 op de 1500m in de A-groep goed voor de elfde plaats. De overwinning ging naar de Nederlander Kjeld Nuis in 1.42,59. Op de tien kilometer werd Swings vijfde in een tijd van 12.59,24. De Italiaan Davide Ghiotto klokte de snelste tijd van 12.45,10. Om het weekend af te sluiten ging Bart lopen met de winst op de massastart. Nadat hij buitenom in de laatste bocht aan de leiding kwam, kwamen de Italiaan Andrea Giovannini en de Koreaan Seung-Hoon Lee ten val. Ondanks de lichte hindering had Bart de snelste benen in het laatste rechte eind. De Canadezen Connor Howe en Hayden Mayeur vergezelden hem op het podium.

De volgende wedstrijd op het programma voor onze Belgische langebaantoppers staat gepland begin volgend jaar, want van 6 tot 8 januari schaatsen zij het Europees Kampioenschap in Hamar, Noorwegen.

Foto: Martin de Jong

AD

Bezoek ook onze nieuwe website IJSSCHAATSEN.BE